Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány 
tudomanyesinnovacio.com
Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány 
tudomanyesinnovacio.com
Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány 
tudomanyesinnovacio.com
Példa cím
Lorem ipsum
Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány 
tudomanyesinnovacio.com

Azerbajdzsánban tartott előadásokat Szabó Péter, Alapítványunk kuratóriumi elnöke 

Március 6-13. között a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány elnöke Azerbajdzsánba kapott meghívást az Azerbaijan Young Scientists, Post-Graduates and Masters Union (AYSPMU) szervezet meghívására. A fiatal kutatókat tömörítő testület "Open Science Azerbaijan: Promotion of Open Science Platform among young researches" projekt keretében tart tematikus szemináriumokat. 

Delegációnk március 7-án részt vett az azerbajdzsáni Magyar Nagykövetség által szervezett „Legends of Hungary” fotókiállításon. Március 8-én az Oktatási Minisztériumhoz tartozó Köztanács tagjával, Ilgar Orujovval egyeztettünk a magyar és azerbajdzsáni fiatal kutatók közötti együttműködési lehetőségekről, közös projektekről. Március 9-án látogatást tettünk az azerbajdzsáni Mezőgazdasági Minisztérium által fenntartott Szőlészeti és Borászati Tudományos Kutatóintézetben, ahol lehetséges kutatási együttműködésekről tárgyaltunk (szőlőalany-nemesítés, szaporítóanyag-előállítás, nemesfajták). Március 10-én az „Azerbaijan Young Scientists, Post-Graduates and Masters Union (AYSPMU)” szervezet meghívására előadást tartott Szabó Péter, Alapítványunk kuratóriumi elnöke az azerbajdzsáni Műszaki Egyetemen mester szakos hallgató, PhD hallgató, fiatal kutató részére a következő témában: „Digital Transformation of Higher Education In Hungary: Open Science - Findings to Date and What’s Next”, illetve a magyar felsőoktatásról, ösztöndíj lehetőségekről. 

Az Oktatási Minisztériumhoz tartozó Köztanács tagja, az Azerbajdzsán Fiatal Tudósok, Doktoranduszok és Mesterképzések Társaságának elnöke, a filozófia doktora, Ilgar Orujov beszélt a projekt lényegéről, céljáról és fontosságáról a tudományos közösség számára. Szólt a szervezetnek az Open Science platform azerbajdzsáni népszerűsítését és népszerűsítését célzó tevékenységéről, a nemzetközi együttműködés lehetőségeiről ezen a területen. A szeminárium beszélgetésekkel folytatódott, és Szabó Péter válaszolt a résztvevők kérdéseire. Az eseményen 180 fiatal tudós és kutató vett részt az Azerbajdzsáni Műszaki, Baku Állam, Azerbajdzsán Építészet és Építőipar, Azerbajdzsán Állami Kultúra és Művészet, Baku Mérnöki Egyetemek és Azerbajdzsán Nemzeti Konzervatórium képviselői bevonásával.

Március 11-én szintén egy szakmai előadásra került sor az Azerbajdzsán Nyelvtudományi Egyetem-en (AUL) a fenti témákban szintén kiugróan magas (150 fő) érdeklődés mellett. 

A szemináriumon beszédet mondott Ilgar Orujov, az Azerbajdzsán Fiatal Tudósok, Doktoranduszok és Mesterképzések Társaságának elnöke, az Oktatási Minisztériumhoz tartozó Köztanács tagja az országban kialakult fiataloknak teremtett feltételekről. Elmondta, hogy az Open Science platform nagy érdeklődést váltott ki a fiatal tudósok körében, a pályázatok száma pedig meghaladta a várt eredményeket: „A projektben több mint 1600 fiatal tudós vett részt. Úgy döntöttünk, hogy minden egyetemről 25 olyan diplomát vonzunk, akik ismerik az idegen nyelveket, több potenciállal rendelkeznek, és szeretnének a tudományban látni magukat, és rendezvénysorozatot tartunk öt egyetemmel.

Az Azerbajdzsáni Nyelvi Egyetem rektora, Kamal Abdulla akadémikus a projekt fontosságáról beszélt, és méltatta az iránta érzett érdeklődést. A rektor részletes tájékoztatást adott az AUL-ban ez irányba tett lépésekről, érintette a fiatal tudósok tudomány iránti érdeklődését. Elmondta, hogy az egyetemen szanszkrit nyelvet tanítottak, és ennek a nyelvnek a tanulmányozása fontos kérdés az azerbajdzsáni filológia és bölcsészettudomány számára.

A Bakui Szláv Egyetem rektora, a politikatudományok filozófiájának doktora Anar Nagiyev a fiatal kutatók fejlesztését célzó „Open Science Azerbaijan: Promotion of the Open Science Platform among young researchers” című projekt fontosságáról beszélt. Megállapították, hogy a projekt elősegíti a teljesen átlátható tudományos kutatás gyakorlatát, és mindenkivel kommunikálja a tudományos kutatások eredményeit, lehetővé teszi fiatal tudósok cikkeinek publikálását tekintélyes nemzetközi tudományos folyóiratokban. A projekt célja, hogy a tudományos kutatások, információk és azok terjesztése a társadalom minden érintettje számára elérhető legyen. A rektor beszélt azerbajdzsáni tudósok nemzetközi tudományos folyóiratokban megjelent kutatási munkáiról is. A szeminárium végén Szabó Péter vendégelőadó válaszolt a résztvevők projekttel kapcsolatos kérdéseire.

Március 11-én az Azerbajdzsán Nyelvi Egyetem rektorával, Prof. Kamal Abdulla akadémikus, illetve a Bakui Szláv Egyetem rektora, Anar Nagiyev fogadott minket hivatalában és tárgyalt delegációnk a felsőoktatásról, tudományról.
Március 11-12-én az Azerbajdzsáni Állami Mezőgazdasági Egyetemen (ADAU), illetve az egyetem tangazdaságában tettünk látogatást, majd március 12-én a két legnagyobb azerbajdzsáni borászati üzemben tettünk szakmai látogatást (Göygöl Şərab Zavodu, illetve Hillside borászat). Március 13-án a bakui Hiltonban nemzetközi hallgatótoborzó vásárban is részt vehettünk. 

Linkek: https://azertag.az/xeber/Genc_tedqiqatchilar_arasinda_Open_Science_platformasinin_tebligi_meqsedile_seminar_kechirilib-2049584?fbclid=IwAR00-mHBuWlZk1KESVHETB9mrIcuH-byRMQZSnpvdHUUhAzui-E4QqzF9lY#.YixGxh8giZ8.whatsapp

https://azertag.az/xeber/2048957?fbclid=IwAR3JLydy7BSSYm1-oQ-VBJ9-uovbkpYzr6rqDju7wUkmfiNrWTtJjk2CdXQ