Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány 
tudomanyesinnovacio.com
Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány 
tudomanyesinnovacio.com
Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány 
tudomanyesinnovacio.com
Példa cím
Lorem ipsum
Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány 
tudomanyesinnovacio.com

„Bionline” ökológiai gazdálkodási szakmai-tudományos online workshop  

2022. május 24-én a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Georgikon Campus, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány és a Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztályának közös szervezésében az online térben került megrendezésre a „Bionline” ökológiai gazdálkodási szakmai-tudományos workshop.

A rendezvény célja volt, hogy bemutassa az ökológiai gazdálkodás lehetőségeit, a résztvevők megvitassák az alkalmazott technológiákat, illetve a hazai kutatóműhelyek ezen a területen elért kutatási eredményeinek bemutatása, gyakorlati alkalmazási lehetőségeinek megvitatása. A konferencián elhangzott, hogy a fenntartható multifunkcionális mezőgazdaság egyik trendje a biogazdálkodás, az ágazati biodiverzitás megőrzésében is kulcsfontosságú. A 21. század fogyasztói kultúrájában és a mezőgazdasági termelésben egyre inkább teret nyer a környezettudatosság vagy fenntarthatóság elve. Szinte nincs olyan fogyasztó a világon, aki ne találkozott volna valamilyen „bio” vagy „öko” termékkel. Az ezekhez társított természetes, „tiszta összetevők” utáni növekvő keresletet sok esetben az iparszerű mezőgazdaság káros következményei, a klímaváltozás, az egészségügyi problémák növekedése, vagy az egészséges életforma iránti igény ösztönzi.

Szabó Péter, a rendezvényt szervező Alapítvány elnöke, a MATE képviseletében köszöntőjében elmondta, hogy a Georgikon Campus a fenntarthatóságot szem előtt tartva kíván a térség tudásbázisa lenni és kutatási-fejlesztési stratégiai főirányuk is a fenntarthatóságra épül. Dr. Lucskai Attila, az Agrárminisztérium ökogazdálkodási és mikológiai szakreferense köszöntőjében elmondta, hogy Magyarországon az ökoterületek részaránya nagymértékben nőtt, jelenleg 6,03%, azaz 303190 hektár a mezőgazdasági területek részarányában, ami megduplázódott az elmúlt nyolc évben. Így Magyarország a 24. helyen áll a világon ebben a mutatóban. A tanúsított gazdasági szereplők száma is nőtt, jelenleg 5136 db, mellyel az Európai Unióban a 15. helyen vagyunk. Előadásában szó esett a Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai gazdálkodás Fejlesztéséért stratégiáról is. Dr. Drexler Dóra, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet ügyvezetője előadásában az on-farm kutatás és élő laborok szerepéről beszélt az ökogazdálkodás fejlesztésében. Véleménye szerint olyan gyakorlatias eredményekre van szükség, amelyek hasznosíthatók a mindennapi gazdálkodásban és amely összeköti Magyarországot a nemzetközi tudományos  közösséggel, illetve amely összeköti a termelőket, feldolgozókat, szaktanácsadókat, vagyis a termékpályák szereplőit. Eredményeikre reflektálva kiemelte, hogy minden évben régiós fajtaajánlások ökogazdáknak,  országos, kisparcellás posztregisztrációs gabona fajtateszt hálózatot tartanak fent, öko vetőmag munkacsoportjuk van, illetve gazda-molnár pék kezdeményezést indítottak el.

A workshopon előadást tartott még Dr. Divéky-Ertsey Anna, a MATE egyetemi docense,  Czeller Gábor, a Magyar Biokultúra Szövetség elnöke, Dr. Seress Zoltán, a Biokontroll Hungária részéről, illetve Dr. Csicsor János, tulajdonos-ügyvezető, a Magyar Huminsav Társaság elnöke. Dr. Turóczi György, a MATE egyetemi docense az ökológiai növényvédelemről beszélt, Dr. Kovács Barnabás, a MATE tanársegéde pedig az ökológiai és biodinamikus szőlőtermesztés talajkezelése témájában tartott előadást. A workshopot Dóber László, a Kristinus Borbirtok Szőlő & Farm Managere zárta, aki a birtokuk biodinamikus átállásáról, és farm individualitásról tartott gyakorlatorientált előadást. Program:
13:00 Köszöntők 
-  Dr. Lucskai Attila, ökogazdálkodási és mikológiai szakreferens, Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály, Agrárminisztérium
- Szabó Péter, kuratóriumi elnök, Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány, főigazgatói tanácsadó, egyetemi oktató, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem
- Simon Szabina, Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztály
13:10 Szakmai előadások 
13:10 Dr. Drexler Dóra, ügyvezető, ÖMKi - Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet: On-farm kutatás és Élő Laborork szerepe az ökogazdálkodás fejlesztésében
13:30 Divéky-Ertsey Anna, egyetemi docens, Vidékfejlesztési és Fenntartható Gazdasági Intézet, Agrárökológiai és Ökológiai Gazdálkodás Tanszék, MATE
13:50 Dr. Lucskai Attila, ökogazdálkodási és mikológiai szakreferens, Élelmiszerlánc-felügyeleti Főosztály, Agrárminisztérium: A mezőgazdaság jövője a biogazdálkodás?!
14:10 Czeller Gábor, elnök, Magyar Biokultúra Szövetség: A biogazdálkodás hosszú távú lehetőségei
​14:30 Dr. Seress Zoltán, ellenőr, Biokontroll Hungária Nonprofit Kft.: Az ökológiai gazdálkodás jövője a válságok tükrében
14:50 Dr. Csicsor János, tulajdonos-ügyvezető, BIOPOL fejlesztő és kereskedelmi Kft., elnök, Magyar Huminsav Társaság: A HUMUSZ méltó helye a jövő mezőgazdaságában
15:10 Dr. Turóczi György, egyetemi docens, Növényvédelmi Intézet, MATE: Lehetőségek és kihívások az ökológiai növényvédelemben
15:30 Dr. Kovács Barnabás, egyetemi tanársegéd, Szőlészeti-Borászati Intézet, MATE: Az ökológiai és biodinamikus szőlőtermesztés talajkezelése.
15:50 Dóber László, Szőlő & Farm Manager, Kristinus Borbirtok: Biodinamikus átállás, és farm individualitás a Kristinus Borbirtokon.
16:10 Összegzés, kérdések, a rendezvény zárása

Szervezők:
Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány
Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztály
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Georgikon Campus

Támogatók, partnerek:
Agrárminisztérium
Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat
Nemzeti Tehetség Program
Emberi Erőforrás Támogatáskezelő


Előadások anyagai 

Részvétel és regisztráció: ingyenes, de regisztráció köteles (2022. május 23. 12:00-ig, a tudomanyesinnovacio.com/bionline oldalon)
Facebook eseményhttps://fb.me/e/2aT6TxLYV​ 
Online csatlakozás linkje: e-mailben, a regisztrált résztvevők számára
A bekapcsolódás lehetőségei: Microsoft Teams-en keresztül.
A Windowshoz készült applikáció letöltése legjobb minőség)
- Letöltés nélkül, a konferencia böngészőben történő követése (a konferencia linkre kattintva a második lehetőség)
Az esemény célja: A fenntartható multifunkcionális mezőgazdaság egyik trendje a biogazdálkodás, az ágazati biodiverzitás megőrzésében is kulcsfontosságú. A 21. század fogyasztói kultúrájában és a mezőgazdasági termelésben egyre inkább teret nyer a környezettudatosság vagy fenntarthatóság elve. Szinte nincs olyan fogyasztó a világon, aki ne találkozott volna valamilyen „bio” vagy „öko” termékkel. Az ezekhez társított természetes, „tiszta összetevők” utáni növekvő keresletet sok esetben az iparszerű mezőgazdaság káros következményei, a klímaváltozás, az egészségügyi problémák növekedése, vagy az egészséges életforma iránti igény ösztönzi. 
A rendezvény célja, hogy bemutassa az ökológiai gazdálkodás lehetőségeit, a résztvevők megvitassák az alkalmazott technológiákat. További célunk a kutatóműhelyek ezen a területen elért kutatási eredményeinek bemutatása, gyakorlati alkalmazási lehetőségeinek megvitatása. 
A rendezvény tervezett résztvevői köre a gazdálkodók, a cégek, vállalatok képviselői, a szakmai szervezetek és hatóságok képviselői, a sajtó képviselői, szaktanácsadók, egyetemi oktatók, hallgatók, kutatók. 

Regisztráció