Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány 
tudomanyesinnovacio.com
Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány 
tudomanyesinnovacio.com
Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány 
tudomanyesinnovacio.com
Példa cím
Lorem ipsum
Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány 
tudomanyesinnovacio.com

Digitalizáció a szőlészeti-borászati ágazatban online konferencia 

Sajtóanyag 

2021. október 20-án a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti-Borászati Intézet, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány és a Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztály szervezésében az online térben került megrendezésre a Digitalizáció a szőlészeti-borászati ágazatban online konferencia.

Dr. Juhász Anikó, az Agrárminisztérium agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kiemelte, hogy a legfontosabb üzenete az, hogy egy rendszerszintű változás közepén vagyunk: ez a digitális, fenntartható, zöld jövő, ez nem a jövő, hanem a jelenünk, ami a szőlészeti-borászati ágazatban is a sikeres jövő kulcsa. A fenntarthatóságnak három alapvető eleme van: a környezet-klimatikus fenntarthatóság, a gazdasági és a társadalmi. A borpiacon nagyon éles a gazdasági verseny, ami várhatóan még erősebb lesz. Ezért növelni kell a vállalkozások hatékonyságát. Ennek is kulcsa lehet a digitalizáció.

Nyitrainé Dr. Sárdy Diána, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet igazgatója köszöntőjében azt a kérdést tette fel, hogy mit ér a bor szőlő nélkül, és mit ér a szőlő bor nélkül? Aláhúzta, hogy a szőlész-borász képzésben nagy hangsúlyt fektet a precíziós gazdálkodásra. A humán faktornak kiemelt szerepe van, hiszen kulcskérdés, hogy a digitalizációból kapott adatokból milyen következtetéseket vonunk le, a tudományos munka során hogyan hasznosíthatjuk. A MATE igyekszik megadni hozzá a szaktudást, ami ehhez szükséges. Amit nem tudunk digitalizálni az a borok érzékszervi bírálata. Azt az emberi szubjektivitást, amikor megkóstolunk egy pohár bort, például amikor a Cserszegi fűszeres fajtajellegét érezzük.

Szabó Péter, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány kuratóriumi elnöke, és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Szőlészeti-Borászati Intézetének egyetemi oktatója elmondta, hogy több mint 250-en vesznek részt a konferencián. Kiemelte, hogy manapság a precíziós szőlőtermeszés sokkal több annál, hogy magát a definíciót röviden ismertessük, hiszen minden innovatív megoldás gyakorlatig precíziónak tekinthető. Véleménye szerint manapság mára  azt mondhatjuk, hogy már nem létezik olyan, hogy precíziós és nem precíziós gazdálkodás, csak mezőgazdaság, agrárium definíciók léteznek valójában. Hiszen, aki nem él az innovatív eszközökkel, technológiákkal, az egészen egyszerűen lemarad a versenyben. Szerencsére megvalósulni látszik az, ami a szántóföldön már gyakorlat: a precíziós gazdálkodás elérhető a szőlőtermesztés területén is.

Dr. Mártonffy Béla, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Kertészeti és Beszállítói Osztályának elnöke köszöntőjében kifejtette, hogy a mezőgazdaságban digitális forradalom zajlik, az a gazdaság motorja lesz, hiszen a hatékonyságot, a versenyképességet, a sikert csak ez garantálja. Generációváltás zajlik a mezőgazdaságban, ebben döntő szempont lesz, hogy a digitalizáció megvalósuljon, illetve segítse az agrárium fejlődését.

Simon Szabina, a Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztályának elnöke a Szövetség és az osztály működését mutatta be köszöntőjében.

Előadás tartott Székely Rita, az MNVH Állandó Titkárság vezetője, Dr. Oláh András Béla, a MATE Fenntartható Fejlesztés és Gazdálkodás Intézet adjunktusa, Dr. Bodor-Pesti Péter, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet docense is, aki a Transfarm4.0: Határon átnyúló precíziós gazdálkodási együttműködések projektjét mutatta be. Szobonya Nikoletta és Kocsis Áron a NAK JÉGER Igazgatóságáról az Országos jégkármérséklő rendszer működéséről számoltak be. Az eseményen a szőlészeti-borászati ágazat vállalatai, cégei is részt vettek: Kutas Bendegúz, AgroVir az Agrovir üzleti tervezője cégük innovatív gazdaságirányítási szoftverét mutatta be, ami lehetővé teszi a szőlőtermelő gazdaságok digitalizálását. Szeifert Gábor, a Winedata ügyvezetője automatikus adatgyűjtés a szőlészetben címmel tartott előadást. Hári Zsolt, a Hári-tech Kft ügyvezetője a cég innovatív fejlesztéseit mutatta be: azt, hogy milyen önvezető robotokat használhatunk a kertészetekben és a szőlészetekben. Kránicz József, a Detectology Kft. képviselője az UAV-s (drónos) távérzékelés előnyeit mutatta be a szőlő termelésben. Dr. Mesterházi Péter Ákos, az Axiál Kft precíziós gazdálkodási csoportvezetője a cégcsoport precíziós gazdálkodási megoldásait mutatta be. Dr. Ambrus Andrea, a MATE docense helyspecifikus technológiák alkalmazási lehetőségei a szőlőtermesztésben címmel tartott előadást. Milleschich Tamás, a PlantCT részétől a meteorológiai adatok és előrejelzések fontosságát hangsúlyozta a precíziós szőlőtermesztésben. A konferencia zárásaként ​Imreh Lajos, a Forgószárny Kft ügyvezetője bemutatta, miként lehetséges helikopterrel megoldani a szőlőületvények fagyvédelmét.

A konferenciáról

Időpont: 2021. október 20. (szerda) 10:00
Helyszín: online (Teams)
Részvétel: ingyenes, de regisztrációhoz kötött (lejjebb) 2021. október 19-ig 
Online csatlakozás a konferenciához: a regisztrált résztvevők e-mailben kapják meg a belépési linket. 
A bekapcsolódás lehetőségei:
A Windowshoz készült applikáció letöltése  (legjobb minőség)
Letöltés nélkül, a konferencia böngészőben történő követése (a konferencia linkre kattintva a második lehetőség)
Facebook esemény itt érhető el. 
A konferencia célja: A konferencia célja, hogy a szőlőtermesztésben és borászatban alkalmazott legkorszerűbb technikai megoldásokat bemutassuk a szőlőtermesztési – borászati ágazatban tanulók, oktatók, kutatók és dolgozók számára. A workshopon kiemelt szerepet kap az innováció témaköre, hiszen nem titkoltan az a célunk, hogy gyakorlat-orientált szőlészeti és borászati ismeretek fóruma legyen, a tudományos kutatások által alátámasztott technológiai megoldások megosztásának és megvitatásának helye legyünk. A szakma által elismert előadók vezetésével a résztvevők olyan kérdésköröket vitatnak meg, mint például a szőlőtermesztés digitalizációja, a precíziós megoldások, a drónos permetezés, a helikopeteres fagyvédelem, az innovatív megoldások a műholdas helymeghatározásban, adatgyűjtés és feldolgozás a digitális szőlészetben. 

Rohanó világunkban egyre nagyobb teret nyer a digitalizáció, a különböző informatikai megoldások alkalmazása a szőlőtermesztési – borászati ágazatban is. A konferencia megkísérli bemutatni azon megoldásokat, amelyek elérhetők hazánkban, illetve lehetőség nyílik megvitatni azt, hogy a rendelkezésre álló eszközöket mire és hogyan alkalmazhatjuk tevékenységünk során.

A konferencia további célja, hogy bevezesse az érdeklődőket, az ágazatban tevékenykedőket a precíziós szőlőtermesztés és borászat világába, megismertetve az alapvető kérdésköröket, mint például a várható piaci tendenciák, vagy, hogy miben másabb a precíziós gazdálkodás, mint a hagyományos gazdálkodás, valamint szó esik a digitalizáció előnyeiről is. Mindezek megismerése, alkalmazása hozzájárulhat a szőlészeti-borászati ágazat versenyképességének javításához, mikroszinten pedig komoly piaci versenyelőny megszerzéséhez.

Programtervezet

10:00 Köszöntők

10:15 Szakmai előadások 
10:15 Székely Rita, MNVH Állandó Titkárság vezetője: A Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat
10:30 Dr. Oláh András Béla, adjunktus, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Fenntartható Fejlesztés és Gazdálkodás Intézet: Lehetőségek a precíziós szőlőtermesztésben
10:45 Dr. Bodor-Pesti Péter, egyetemi docens, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Szőlészeti és Borászati Intézet : Transfarm4.0: Határon átnyúló precíziós gazdálkodási együttműködések
11:00 Szobonya Nikoletta, Meteorológus, JÉGER Igazgatóság, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - Kocsis Áron, JÉGER Üzemeltetési Igazgató, Nemzeti Agrárgazdasági Kamara: Országos jégkármérséklő rendszer – elemző megoldás kialakítása az Országos Meteorológiai Szolgálat ingyenes adatainak felhasználásával
11:15 Kutas Bendegúz, üzleti tervező, AgroVir: Az Agrovir megoldása a szőlészet és borászat kezelésére
11:30 Szeifert Gábor, ügyvezető, Winery Datamanagement Kft.: Automatikus adatgyűjtés a szőlészetben
11:45 Hári Zsolt, ügyvezető, Hári-tech Kft: Önvezető robotok a kertészetekben és a szőlészetekben
12:00 Dr. Kun Ágnes, Kunszőlő Családi Gazdaság: A precíziós gazdálkodás egyes lehetőségei a szőlőtermesztésben
12:15 Kránicz József (Detectology Kft.): UAV-s távérzékelés előnyei a szőlő termelésben
12:30 Dr. Mesterházi Péter Ákos, precíziós gazdálkodási csoportvezető, Axiál Kft.: Precíziós gazdálkodási megoldások a gyümölcstermesztésben
12:45 Dr. Ambrus Andrea, egyetemi docens, Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növénytermesztési Intézet: Helyspecifikus technológiák alkalmazási lehetőségei a szőlőtermesztésben
13:00 Milleschich Tamás, PlantCT: PlantCT-optimalizált védekezés- a meteorológiai adatok és előrejelzések fontossága a precíziós szőlőtermesztésben
13:15 ​Imreh Lajos, Forgószárny Kft: Helikopteres fagyvédelem
13:30 Hozzászólások, a konferencia zárása
A szervezők a programváltozás jogát fenntartják. 

Szervezők:

Támogatók, partnerek:

A rendezvény az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Nemzeti Tehetség Program NTP-FKT-M-16-0007 kódszámú pályázati támogatásból valósul meg.

 A konferencia videó felvétele

Előadás anyagok 

Sajtómegjelenések 

Képgaléria 

Regisztráció (lezárult) 


Amennyiben egyetért a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány céljaival, akkor kérjük, hogy támogassa az Alapítvány tevékenységét adományával! Ezt az OTP Banknál vezetett 11749039-25207479-00000000  számlaszámára utalt adományával teheti meg. Közlemény rovatba adományt szíveskedjenek megjeleníteni.