Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány 
tudomanyesinnovacio.com
Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány 
tudomanyesinnovacio.com
Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány 
tudomanyesinnovacio.com
Példa cím
Lorem ipsum
Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány 
tudomanyesinnovacio.com

Vidéki Fiatalokért Fórum 

Vidéki fiatalok tanácskoztak

A Fiatalok a Vidéki Értékek Megőrzéséért Egyesület, a Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztály, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány és a Nemzeti Ifjúsági Tanács szervezésében kedden, a digitális térben került megrendezésre a Vidéki fiatalokért Fórum.

Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára köszöntőjében elmondta, hogy a közeljövőben látványos fejlődés lesz a mezőgazdasági ágazatban, ami XXI. századi képet fog sugározni. A következő néhány évben a mezőgazdasági termelés megújítására több mint 4200 milliárd forint áll majd rendelkezésre, amit vállalatok megerősítésére, munkahelyteremtésre és karrierlehetőségek fejlesztésére fordítanak majd. A gazdaságátadást is segíteni fogják, kiemelten a bürökrácia tekintetében is. Fontos, hogy mind az idősebb, mind a fiatalabb generációnak is megérje a gazdaság-átadás. Olyan környezetet próbálnak teremteni, ahol a fiatalok megélhetését biztosítni tudja. Az agrár-felsőoktatás is ezen célokat szolgálja.

Rácz Zsófia, az Emberi Erőforrások Minisztériumának fiatalokért felelős helyettes államtitkára megjegyezte, hogy általánosságban látszik egy tendencia, hogy nagyon sokan költöznek Budapestről vidékre, és ki akarnak szakadni a nagyvárosból, és visszatérnek a természetbe, a nyugalomba. Nem csak Magyarországon, hanem Európában is megfigyelhető az, hogy az agráriumban nagy problémát jelent az elöregedés. Vonzóvá kell tenni a vidéki életformát, hangsúlyozta. „Nagy előrelépés, hogy megszületett a MATE, nagy hangsúlyt fektetünk a felsőoktatás népszerűsítésére. Nagyon népszerű a jelentkezések alapján.” Nagyon fontos továbbá a fiatalok vállalkozóvá válása, húzta alá a helyettes államtitkár. A vidéki életformához nagyon fontos az internet minősége, a megfelelő lakhatás is. Több olyan program is van, ami ezt hivatott elősegíteni: az Esély-otthon Program, 3-20 ezer fő közötti népességű településeken érhető el. A Magyar Falu Programban is sok erőforrást fordítanak a lakhatásra, vagy ott van továbbá a fiatal gazda program is, ajánlotta résztvevők figyelmébe. A XXI. század legfontosabb feladata a vidéki térségek fejlesztése, a vidéki fiatalok támogatása, - zárta köszöntőjét a fiatalokért felelős vezető.

A konferencia műsorvezetői feladatait Gégény Péter látta el, aki egyben az egyik szervező, a FIVÉM elnöke is.

Weidel Walter, a Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat szakmai tanácsadója megjegyezte, hogy akik itt vannak, azok már egy lépést tettek afelé, hogy fejlődjenek. Előadásában az MNVH szervezeti felépítését, céljait mutatta be. Kiemelte, hogy a Leaderek a következő tervezési ciklusban ismételten komoly szerepet töltenek majd be, komoly források állnak majd rendelkezésre.

Hegedűs Zoltán, a Nemzeti Ifjúsági Tanács elnöke kiemelte, hogy a NIT tagszervezeteinek nagy része vidéken működik, így ők is kardinális kérdésként tekintenek a vidéki fiatalokra. Lehet vidéken boldogulni, és nem csak mezőgazdaságból, húzta alá. Fontos célként jelölte meg, hogy az európai uniós forrásoknak is nagy szerepük kell, hogy legyen a vidéki fiatalok támogatásának.

Kelemen Balázs, az ENSZ ifjúsági küldöttje kiemelten fontosnak tartja, hogy ez ne csak egy szűk réteget érintsen. A fenntarthatóság ne csak egy hangzatos kifejezés legyen.

Molnár Dániel, a Doktoranduszok Országos Szövetsége elnöke köszöntőjében a DOSZ küldetéséről, a tudományos osztályok rendszeréről beszélt. Elmondta, hogy a DOSZ kiemelten támogatja az ehhez hasonló rendezvények megszervezését és külön kiemelte az Agrártudományi Osztály a területen végzett munkáját.

Szabó Péter, a Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntőjében az agrár-kutatói réteg és a konferencia témája közötti párhuzamot ismertette. A konkrét kapcsolódási pontot az jelenti véleménye szerint, hogy az agrár-felsőoktatás termeli ki a vidék agrár-értelmiségi rétegét, tehát a vidék fejlesztésében, az agrárium fejlődésében, a jövő agrárszakember utánpótlásában is nagy szerepük van. Úgy is kapcsolódnak a témához, hogy a fiatal kutatók olyan kutatási témákkal is foglalkoznak, mint a vidékfejlesztés, a munkahelyteremtés vagy a vállalkozásfejlesztés, melyekkel szintén hozzáadott értéket teremtenek és végső soron segítik a vidéken élők boldogulását. Közvetetten pedig számos olyan kutatás is folyik mind határainkon belül, mind a külhoni magyar felsőoktatási intézményekben, doktori iskolákban, melyeknek az agrárium szereplői számára hozzáférhető és hasznosítható eredménye van.

A fórum programja ezt követően előadásokkal folytatódott. Balla Attila, a Digitális Jólét Program ügyvezető-helyettese előadásában a Magyar Falu Programról beszélt. Balázs Bence, a bedrock.farm társalapítója a startup vállalkozásuk fejlődését mutatta be. Faragó Nikolett, frissen végzett agrármérnök karrierútjáról, elképzeléseiről beszélt, de választ kaphattak a részt vevők arra is, hogy mit fogunk enni 2030-ban Cseszlai István, agrárpolitikai szakértő előadásában. Dömötör Tekla, a NAK TechLab innovációs programvezetője bemutatta a NAK által indított innovációs programot. Kovács Péter, a Nemzeti Ifjúsági Tanács alelnöke előadásában az agrár-felsőoktatás jelenéről és jövőjéről beszélt. Rácz Bertalan József, „Hazai vs. Import”, Pataki Péter pedig „Az éléskamra és ami mögötte van” címmel tartották meg előadásaikat. A konferencia végén két vidékfejlesztési téma került bemutatásra: Egri Zoltán, a FIVÉM vidékfejlesztési igazgatója a vidékfejlesztési lehetőségeket mutatta be, Zágorhidi Czigány Ákos, az MNVH Vas Megyei Területi Felelőse pedig „Vidéki fiatalok a vidékfejlesztés szolgálatában” címmel zárta a programot. 

Időpont: 2021. március 30. 10:00-15:00
Helyszín: online (Microsoft Teams )
Részvétel és regisztráció: ingyenes, de regisztrációhoz kötött (2021. március 29. 12:00-ig) --> görgessen lejjebb 
Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/467638034433828
Tematika:
• Fiatalok lakhatási kérdése
• Vidékfejlesztés
• Munkahelyteremtés
• Fiatalok helyben tartása
• Fiatalok lehetőségei vidéken
• Vállalkozás indítás, lehetőségek
• Élelmiszerellátás jövője
• Felsőoktatás, pályaorientáció

Szervezők:
Doktoranduszok Országos Szövetsége Agrártudományi Osztály 
Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány 
Fiatalok a Vidéki Értékek Megőrzéséért Egyesület 
• Nemzeti Ifjúsági Tanács

Támogatók, partnerek:
• Agrárminisztérium
• Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft.
• Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat
• Emberi Erőforrások Minisztériuma
• Nemzeti Tehetség Program
• Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

A fórum célja: A Vidéki Fiatalokért Fórum célja alapvetően az, hogy feltárjuk és megismertessük azt, hogy lehet és hogyan lehet sikeresnek lenni egy vidéken élő (gazdálkodó) fiatalnak. A rendezvény kiemelt célja, hogy bemutassa a sikeres vidéki fiatalok munkáját, bemutassa a jó gyakorlatokat, kapacitálja az ifjúságot a vidéki életformára, népszerűsítse az agráriumot a fiatalok körében. Az esemény a digitális térben több olyan témát is megkísérel röviden bemutatni, mint például a vidéki karrier-lehetőségek, a vállalkozás indítás vagy a pályázati lehetőségek.

Programtervezet

10:00-11:00 Köszöntők

  • Feldman Zsolt, mezőgazdaságért felelős államtitkár, Agrárminisztérium
  • Rácz Zsófia, fiatalokért felelős helyettes államtitkár, Emberi Erőforrások Minisztériuma
  • Weidel Walter, szakmai tanácsadó, Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat
  • Hegedűs Zoltán, elnök, Nemzeti Ifjúsági Tanács 
  • Kelemen Balázs, ENSZ ifjúsági küldött
  • Molnár Dániel, elnök, Doktoranduszok Országos Szövetsége 
  • Szabó Péter, kuratóriumi elnök, Magyar Tudomány- és Innováció-menedzsment Alapítvány

11:00 - 15:00 Előadások és vita

11:10-11:30 Balla Attila, Digitális Jólét Program ügyvezető-helyettes: Magyar Falu Program

11:30-11:50 Balázs Bence, bedrock.farm társalapító: Ötletből vállalkozás, és ami közte van

11:50-12:10 Faragó Nikolett, agrármérnök: Fiatalból döntéshozó

12:10-12:30 EBÉDSZÜNET

12:30-12:50 Dömötör Tekla, NAK TechLab innovációs programvezető: Egyetemi innovációk a jövő mezőgazdaságáért

12:50-13:10 Cseszlai István, agrárpolitikai szakértő: Mit fogunk enni 2030-ban

13:10-13:30 Kovács Péter, Nemzeti Ifjúsági Tanács alelnök: Agrár-felsőoktatás jelene és jövője

13:30-13:50 Rácz Bertalan József, Prémium Piac Szeged: Hazai vs. Import

13:50-14:10 Pataki Péter, Hajdúság éléskamrája: Az éléskamra és ami mögötte van

14:10-14:30 Egri Zoltán, FIVÉM vidékfejlesztési igazgató: Vidékfejlesztési lehetőségek Magyarországon

14:30-14:50 Zágorhidi Czigány Ákos, MNVH Vas Megyei Területi Felelős: Vidéki fiatalok a vidékfejlesztés szolgálatában

Képek a konferenciáról 

Médiapartnerek 

MNVH - Konferenciák vidéki fiataloknak a vidéki fiatalokért
Agroinform - Milyen lehetetőségei vannak a vidéken élő fiataloknak?

Agrárközösség ​
Új Mezőgazdasági Magazin
Magyar Mezőgazdaság ​
Agronapló
Agroinform
Trade magazin
Agrotrend

Támogatók, partnerek  

Regisztráció